Project Portfolio

Project Detail

Swedish Automotive

Seattle, WA

  • Architect: Curtis Mcquire Architects
  • Client: Swedish Automotive
  • Total Area: 6,000 sf

Located in West Seattle, MRJ Constructors teamed up with Swedish Automotive Inc. and Curtis McGuire Architects to build their new 7,900 square foot auto repair shop and administrative offices.

Soon after completing the project in September of 2010, Swedish Automotive moved into their new home. Their new facility is located four blocks to the south of their exiting shop, on the corner of 35th Avenue Southwest and Kenyon Street in West Seattle.

The success of this project could not have been achieved without a great working relationship between all team members-owner, architect and contractor alike. The team initially spent one year working together during the early design and preconstruction phase of the project. Construction started in February 2010. All goals related to quality, schedule and cost were achieved, allowing Swedish Automotive to move into their new facility right at the same time as was originally promised by MRJ.

Fully equipped with ten repair stalls and a vehicle wash bay, this new facility was designed to incorporate environmentally friendly materials and equipment, including SIP insulated panels and an in-floor heat system fueled by a waste oil heat exchanger that burns used engine oil to generate heat for the building. The new building’s design was purposely configured to maximize the amount of roof exposed to the south to accommodate the installation of future solar panels for future electrical and energy savings.

A well organized and efficient shop was essential to Swedish Automotive. An in-floor vehicle exhaust system was installed to reduce the tripping hazards of loose hoses on the floor of the garage. Overhead air and water reels, in-floor heat and in-floor vehicle hoists were installed to increase productivity and comfort of the mechanics.

The building façade includes hardi-board panels, sheet metal siding, windows skylights and a metal canopy, coordinated so that the materials create a color scheme that resembles the Swedish flag.

Team members: Brian Gibson,