Project Portfolio

Project Detail

Seattle Country Day School-Phase 1 & 2

Seattle, WA

  • Architect: Johnson Southerland
  • Client: Seattle Country Day School

Tucked away amongst the residential neighborhood of Queen Anne of Seattle, the Seattle Country Day School project consisted of a two-phase summer project that included the complete renovation of the school’s classrooms, offices and their 4,750 SF gymnasium in one of the four main buildings on campus. MRJ Constructors worked closely with Johnson-Southerland Architects and the Seattle Country Day School to develop a project that would meet the clients’ needs, schedule and budget.

The project was broken up into two-phases in order to accommodate the academic schedule and both were performed during the student’s summer vacation. In the Summer of 2011, the team focused on the upper portions of the gym an the renovation of the existing classrooms, knowing in advance that the following summer would be dedicated to installing a brand new gym floor. Scope of work in the Gymnasium included insulating the roof from the underside, installing acoustical Tectum panels, a brand new lighting system and painting the exposed wood trusses. Classroom renovation included a complete overhaul of the interiors, complete with new shear walls, double hung windows, brand new casework, HVAC system, fire alarm and lighting system. MRJ was able to complete the project on time and under budget, all while providing the necessary provisions for the upcoming second phase of the project and leaving the school with two brand new classrooms.

The second phase of the project kicked off on the last day of school in the Summer of 2012. MRJ Constructors worked closely with the owners and the design team throughout the year to provide them with value engineering ideas to meet budgets, defining the scope of work to better accommodate faculty and students and coordinating the short duration project schedule. The second phase consisted of providing new spaces for activity rooms, classrooms, offices and bathrooms, installing a new 4,750 SF maple gym floor, removing the old gym floor, re-finishing the old gym floor and giving it a third life by re-using them as the gym’s wall panels, installing a new fire alarm system, HVAC system, A/V system, storefront and bleacher system, providing a brand new TPO roof and constructing a new lobby area between two existing structures.

Challenging aspects included two short duration projects with a large amount of scope, developing a logistical and practical plan from one phase to the next, working within a residential community, limited access for deliveries, working around summer programs and working closely with the design team and owners to provide an efficient and cost-effective two-phased project.

Despite added scope, unforeseen conditions and working within a tight project site, MRJ was able to complete both phases over the two summer breaks on time and on budget.

Team members: Brian Gibson,